MM.sys Számítástechnikai Bt., a KönyvCalc Építőipari Költségvetés készítő Programrendszer fejlesztőjének honlapja

Általános leírásFlash bemutatókIngyenes változat letöltéseProgramváltozatokRendelési infóMegrendelés

A program nevének kialakulása


A KönyvCalc szoftver első verziója 1993-ban jelent meg, és a Kontroll Kft által több évtizede forgalmazott költségvetési adattárainak kezelésére készült. Annak idején a Kontroll Kft. az adattárakat alapértelmezésben C:\KONYV alkönyvtárba telepítette, és a KontCalc nevű programmal forgalmazta. A KönyvCalc elnevezés a két szó KONYV+CALC összeillesztéséből keletkezett.


A program születésének rövid története

Volt egyszer egy épületgépész mérnök aki nem nagyon szeretett költségvetéseket készíteni, de a sors néha rákényszerítette az ilyen nemszeretem munkákra is. Az akkortájt rendelkezésre álló KontCalc program azonban csak egyszer használható dokumentumok készítésére volt alkalmas. Így a szegény mérnök, ha valamit másképp akart később, vagy egy hasonló költségvetést akart kreálni a meglévőkből, kezdhetett mindent elölről. Tudott dolog pedig az, hogy az embert a gondolkodásra a munkától való iszonya vezette rá, így mérnökünk készített egy Excelben működő makrót, amellyel később költségvetéseit tetszőlegesen módosíthatta. Ez a mű volt az ExKölts nevű makróprogram. Kezdetben tehát volt az ExKölts makró, ami nem létezhetett a KontCalc nélkül. Zavarta is ez annyira mérnökünket, hogy orvos barátjához fordult, (aki mellesleg mérnökünk unokaöccse) aki megírta a KönyvCalc legelső változatát. Ezzel a programmal ki lehetett váltani a jó öreg KontCalc-ot. Ezután megkezdődött a program árusítgatása, melynek fogadtatása olyan kedvező volt, hogy nem lehetett abbahagyni a fejlesztést. Így elkészült egy olyan KönyvCalc verzió, amely már az ExKölts makrókiegészítés nélkül is megállta a helyét. Innen pedig már nem volt megállás jöttek sorba DOS-os verziók majd a KönyvCalc for Windows.


Magunkról és az MM.sys Bt. születéséről

A KönyvCalc programot 1993-1995 közötti időszakban magánszemélyként, Mihály Zsolt és Meláth Ferenc dr. fejlesztettük, és 1995-ben alapítottuk -gyakorlatilag családon belüli vállalkozásként- az MM.sys Bt.-t. 1998 végéig ketten végeztük a fejlesztéseket. Később aztán segítőkre is szert tettünk, akik segítik munkánkat, akiktől tehetségük és igényességük alapján azt várjuk, hogy tovább emelik azt a mércét, melyet mi mindig igyekeztünk képességeink szerinti magaslatra helyezni.
A KönyvCalc program elsősorban a Kontroll Kft. adattáraihoz készült, melynek 1999-től a hivatalos, de nem kizárólagos kezelőszoftvere. A KönyvCalc programmal felépíthetők saját adattárak, fel van készítve, hogy más rendszerekből átvett adatokból költségvetést készítsen. A program nyitott más fejlesztők adattárainak kezelésére és a KönyvCalc licenc kiterjesztésére, íly módon is segítve a felhasználói igények minél teljesebb körű kielégítését.


Aztán az évek jöttek-mentek...,

...  2013-at írtunk. A KONTROLL Kft. eladta adattárait nagy konkurenciájának a TERC Kft. nek, (... jutottak eszembe a költő szavai: " A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés, s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés. /JA/).

... 2014-ben pedig megtörtént az előző bekezdésben még 15 évvel ezelőtt leírt álmunk. Egységesek adattárakból, átjárható költségvetési programok és fájlok mellett, mindenki használhatja a megszokott kedvenc szoftverét.

 

 A fejlesztések főbb állomásai:

  • 1993-1998 DOS változat (KönyvCalc 1.0 - 6.0)

  • 1998-2002 16 bites Windows változat (KönyvCalc 6.0 - 8.0)

  • 2002-2004 32 bites Windows változat (KönyvCalc 9.0 - 11.0)

  • 2003-2004 évi fejlesztés a "for Oracle" változat, amely 2004 jan. óta üzemel Oracle adatbázis szerveren. (Ez egyedi rendelésre vásárolható meg. Tájékoztatás:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

  • 2006-2007 Automatikus internetes regisztráció rendszer bevezetése

  • 2010 Közbeszerzésekhez használható változat (gyártós specifikus kiírások, Mérnökár képzéd stb)

  • 2013 A hálózatos működtetés kiterjesztése az egygépes változatokra is. Távoli asztali használat licencelési problémájának megoldása.

  • 2014 TERC ÖN és ÉNGY(MVH) adattárainak, és TERC V.I.P program fájljainak kezelése.

Híreink

2018.10.01- Az TERC ÖN / MVH adatárak szeptemberi frissítése letölthető a KönyvCalc professzionál 25.0 változatokból.

2018.05.15 - Felhívjuk figyelmüket, hogy a Windows 10 április 10-i frissítéseként kibocsájtott 1803 számú verzió telepítése után a KönyvCalc Költségvetés készítő program bizonyos esetekben nem tud kapcsolódni az MM.sys serverhez! A probléma (NAS) Network Attached Storage, azaz a hálózatra csatolt (Ip. címes) meghajtóról indítva jelentkezik!

2018.04.01- Az TERC ÖN / MVH adatárak márciusi frissítése letölthető a KönyvCalc professzionál 25.0 változatokból.

2018.01.15 - Megjelent a KönyvCalc 25.0 változata, a TERC ÖN-2018/1 adatárakkal! A program és az adattárak honlapunk on-line megrendelő oldalán vásárolhatók meg!

2015. 01.15  - Újdonság, hogy engedélyeztük a Lite és Tervezői verzióban is az intelliens excel exportot egy adott formátumra. Ezzel képletekkel és összesítővel, egyetlen kattintással exportálhatók a költségvetések excelbe. A export egyéni "testre szabható" megoldásai továbbra is csak a Prof. változatban érhetők el! 

KönyvCalc INGYENES átregisztrálását másik gépre, csak KönyvCalc 21.0 vagy magasabb verziószámú Internetes védelmű programra adunk ki!
2013.04.01 utáni vásárlóink programjait 50% kedvezménnyel a legújabb verzióra cseréljük!

2013.04.01 előtti felhasználóinknak gépcsere esetén meg kell vásárolni a KönyvCalc legújabb (adattár nélküli) változatát, mely olvassa a régi hivatalosan megvásárolt KONTROLL adattárakat. Ez már internetes, (vagy választhatóan hardver kulcsos) védelemmel van ellátva és bármikor ingyenesen átregisztrálható másik gépre. Ezzel természetesen hozzájut a program legújabb szolgáltatásaihoz is! A program alapára 60eFt+Áfa, de 2010-nél újabb verziókra a vásárlás évétől fűggően kedvezményt adunk. Természetesen buzdítunk mindenkit arra, hogy ne csak programját, hanem adattárait is cserélje le a TERC ÖN adattáraira, mely az egyetlen hivatalos, folyamatosan frissített és bővített adattár Magyarországon!

2014-től a KönyvCalc változataihoz vásárolható hardver kulcs, mellyel tetszőleges gépen használható a program!

2015-től a a HUNÁR (régi KONTROLL ÉMIR, FÉMIR, KÉMIR, TÉMIR) már nem vásárolhatók meg!

Akik rendelkeznek régebbi hivatalos KONTROLL HunÁr adattárral és ezt igazolják, azok KönyvCalc vásárlás esetén automatikusan megkapják az engedélyt régi adattáraik használatához.

2013.04.01

A KONTROLL Kft. 2013. március 31-i hatállyal beszüntette az építőipari-technológiai adattárainak, normakönyveinek fejlesztését, karbantartását és forgalmazását, valamint a költségvetés készítő programok értékesítését. Valamennyi építőipari adattárat, azok szerzői jogait a TERC Kft-nek mint ez irányú szakmai jogutódjának adta át.
Az MM.sys Bt. a KönyvCalc Professzional és a KönyvCalc Lite rendszereket TERC ÖN és HunÁr adattárakkal együtt, a TERC Kft-vel létrejött szerződése értelmében továbbforgalmazza.

 

Partnereink